Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

ЩО ВАМ ПОТРІБНО ЗНАТИ, ПЕРШ НІЖ ВИЗНАЧИТИ ЦІНУ ВАШОГО ПРОДУКТУ?

Коли настає час випускати новий продукт, виходити на новий ринок або збільшувати свою частку - перед компанією постає питання ціноутворення. Сьогодні існує багато типів стратегій ціноутворення. Серед різних цінових моделей необхідно знайти ту, яка найбільше підходить саме вашому бізнесу. Ціноутворення є складним процесом, який постійно змінюється та базується на багатьох різних факторах.

Встановлення ціни на продукт є одним із найважливіших рішень, які приймають власники бізнесу. Обрана модель ціноутворення впливає практично на кожну складову бізнесу.

Якщо ви плануєте випустити новий продукт/послугу або просто змінити ціни на існуючі товари, ось ключові фактори, які потрібно врахувати:

 1. Наявність конкурентів.

Те, як конкуренти встановлюють ціни на свою продукцію, має вплив на рішення окремої компанії щодо ціноутворення. Якби ви хотіли купити пральну машину, але ціна в одному магазині була на 30 відсотків нижчою, ніж в іншому, що б ви обрали? Є висока ймовірність, що ви б більше зосередились на покупці дешевшого варіанту.

Деякі роздрібні торговці надають додаткову знижку, якщо ви знайдете той самий продукт дешевше в іншому місці. Через таку кількість товарів, які продаються в Інтернеті, споживачі можуть порівнювати ціни багатьох продавців, перш ніж прийняти рішення про покупку.

2. Цільова аудиторія.

Крім збору даних про ринок і конкурентів, компанії повинні ретельно дослідити свою цільову аудиторію. Чи купуватимуть покупці продукт за ціною, яку ви готові запропонувати? Наскільки ваші клієнти є чутливими до цін? Якщо ви не врахуєте це, вони оберуть альтернативу або вирішать, що можуть обійтися без продукту чи послуги. Не менш важливим є те, скільки покупці готові заплатити за пропозицію. З’ясування того, як споживачі відреагують на ціни, потребує досліджень та часу, але без цього ви ризикуєте втратити продажі.

3. Витрати бізнесу.

Витрати на продукт, включно з сумою, витраченою на розробку продукту, тестування та необхідне пакування, повинні враховуватись під час прийняття рішення про ціноутворення. Сюди також входять витрати, пов’язані з просуванням і рекламою. Наприклад, коли запускається новий продукт, витрати на рекламні матеріали можуть бути дуже високими. І ці витрати потрібно ретельно розрахувати, щоб включити у вартість продукту. Інакше можна мати збитки.

4. Позиціювання товару.

Ціна, яку ви встановите для свого продукту чи послуги, створить сприйняття бренду в очах вашого потенційного клієнта. Наприклад, ви можете позиціонувати себе як лідера в люксовому сегменті. Тоді ваші клієнти знатимуть, що заплатять високу ціну і отримують гарну якість.

Намагайтеся перевищити очікування клієнтів, щоб їм хотілося рекомендувати вашу компанію іншим. Це сприятиме поширенню вашого бренду серед більшої аудиторії.

5. Економічні умови.

Під час встановлення цін важливо враховувати економічні умови, що панують на ринку. У період рецесії у споживача може бути менше грошей, тому компанія може знизити ціни, щоб вплинути на рішення споживачів про покупку.

Економіка впливає на багато аспектів життя людей. Коли економіка падає, платіжна здатність клієнтів також знижується, що змушує підприємства коригувати ціни відповідно до фінансових можливостей цільової аудиторії.

Як бачимо, існує ряд зовнішніх і внутрішніх факторів, які можуть вплинути на процес встановлення цін. Всі ці фактори визначають верхню і нижню межу ціни. Їх розуміння допоможе вам прийняти обґрунтовані рішення щодо вибору ціноутворення.  

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*