Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Типи клієнтів у роздрібній торгівлі

Якщо ви плануєте відкрити новий бізнес або розширити існуючий, ви, ймовірно, зіткнетеся з різними типами клієнтів, зацікавлених у вашій продукції. Ваше завдання зробити так, щоб покупці залишалися задоволені після взаємодії з вами. Це означає, що ви повинні вміти швидко розпізнати тип клієнта, щоб знайти підхід до кожного.

У цій статті ми склали список найпоширеніших типів роздрібних покупців, з якими ви можете мати справу в процесі своєї діяльності. Розуміння їхньої купівельної поведінки допоможе вам досягти кращих результатів у торгівлі.

1. Постійні клієнти.

Це найважливіший сегмент, який має бути у центрі уваги будь-якої компанії. Цей тип клієнтів зазвичай становить трохи більше 20% клієнтської бази компанії, але приносить більшу частину виручки від продажів. Як правило, такі клієнти дуже лояльні та високо цінують ваш продукт.

Крім того, клієнти цього типу з більшою ймовірністю рекомендуватимуть продукцію компанії іншим людям. Тому важливо дізнаватися про їхню думку, читати відгуки, іноді навіть варто залучати їх до процесу розробки нового товару. Якщо компанія хоче зростати, слід приділяти велику увагу таким клієнтам.

2. Імпульсивні клієнти.

Такий тип клієнтів вважає за краще робити покупки без попереднього планування. Їхнє бажання купити щось зазвичай викликане емоціями та почуттями.

Імпульсивні клієнти можуть стати постійними клієнтами, якщо ви справите на них враження під час першої покупки у вашому магазині. Постійне інформування цих клієнтів про нові пропозиції продуктів має велике значення для підвищення прибутковості компанії.

3. Клієнти, для яких важливі знижки.

Клієнти, орієнтовані на знижки, рідко купують товари за повною ціною, вони шукають найвигідніші угоди. Такі покупці стійкі до додаткових продажів, зазвичай є найменш лояльним сегментом і, як правило, йдуть, коли в іншому місці доступні вигідніші пропозиції.

У той же час, клієнти відіграють важливу роль в оборотності запасів компанії. Таким чином, вони є ключовим джерелом грошового потоку компанії.

4. Складні клієнти.

Робота з важкими клієнтами – непросте завдання. Наявність стратегії для такого типу клієнтів може значно підвищити шанси на позитивний результат.

Важливо зберігати спокій та демонструвати впевненість у будь-яких складних ситуаціях. Це не означає, що ви повинні ігнорувати своїх клієнтів та намагатися усунутись від них. Скоріше це означає, що ви повинні навчитися розглядати скаргу як професійну, а не особисту проблему. Прислухайтеся до того, що каже ваш клієнт. Таким чином, він дає вам підказки про те, як покращити ваш бізнес.

Якщо вам вдасться вирішити проблему складного клієнта, є більша ймовірність, що ви отримаєте лояльного клієнта. Таким чином, існує реальна цінність у тому, щоб продовжувати працювати з цим типом покупців та намагатися знайти вирішення їхніх проблем.

5. Допитливі клієнти.

Цей тип клієнтів завжди має багато питань щодо вашого продукту. Або тому, що вони погано знайомі з вашим товаром, або тому, що вони не впевнені у необхідності покупки. Більшість їхніх питань є базовими та можуть повторюватися.

Коли ви маєте справу з допитливими клієнтами, головне - терпіння. Навчіть своїх менеджерів дослухатися до запитів клієнтів та давати розгорнуті відповіді з усією необхідною інформацією. Ви також можете створити розділ FAQ на вашому сайті або запустити чат-бот, що допоможе клієнтам швидко та легко знайти відповіді на хвилюючі питання.

Це знижує навантаження на вашу команду підтримки і дає можливість розставити пріоритети і зайнятися вирішенням складних проблем клієнтів.

Кожен клієнт індивідуальний і потребує особливого підходу. Існують різні типи клієнтів, з якими можна взаємодіяти. Кожен тип клієнтів має свої специфічні потреби, які ви можете задовольнити. Розуміння того, хто ваші клієнти та визначення їх потреб, можуть збільшити ваші продажі та задоволеність клієнтів.

Не обмежуйте ваш бізнес, зосередившись лише на одному типі клієнтів. Кожен тип клієнтів є важливим для бізнесу і може допомогти вам досягти великих результатів.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*