Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

ВПЛИВ БРЕНДУ НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ

Ми живемо у світі, що пронизаний великим вибором товарів та послуг, їх розмаїття викликає складність вибору чогось одного. Бренди впливають на нашу купівельну поведінку різними способами, які ми спробуємо у цій статті зрозуміти. Почнемо з розкриття суті самого терміну. 

Бренд — комплекс понять, які узагальнюють уявлення людей про відповідний товар, послугу, компанію або особистість. Широко використовується в маркетингу та рекламі, проте є фінансовим поняттям.

Як зовнішні, так і внутрішні фактори відіграють помітну роль у процесі прийняття рішень. Незважаючи на те, що яскравий дизайн може привернути увагу покупців, емоційні заклики мають ще більший вплив на купівельну поведінку. Бренди орієнтуються не лише на свій продукт, а й на людей. Досвідчені спеціалісти знають, як ми думаємо, коли приймаємо рішення про покупку, і що спонукає нас до цього.

Бренд ідентифікує продукт і відрізняє його від конкурентів. Згодом цей образ у свідомості споживача починає асоціюватися з рівнем довіри, якості та задоволення. Іншими словами, ваше сприйняття продукту базується на порівнянні між різними виробниками. Щоб сформувати думку про бренд, потрібно зосередитись на тих брендах, яким ви довіряєте, знати, що вам подобається, і вирішити, чи продукти та зовнішній вигляд бренду вам привабливі.

З точки зору конкурентоспроможності брендинг працює як важлива складова бізнес-стратегії. Коли ви бачите продукт, який вам подобається, без дизайну та знайомого логотипу, чи впізнаєте ви продукт певної марки, якій довіряєте? Напевно, що ні. 

Усі елементи компанії (наприклад, логотип, колір, шрифти, зображення) працюють як психологічний тригер або стимул, який викликає асоціації і думки, які ми маємо про цей бренд. 

Брендинг формує людське сприйняття привабливості та довіри. Таким чином, стає активом, заохочуючи споживачів і постійні продажі. Це сприяє збільшенню грошових потоків у компанії та створенню іміджу бренду, на який клієнти можуть по-справжньому покластися — незалежно від часу та місця. 

«Бренд для компанії – це як репутація для людини. Ви заробляєте репутацію, намагаючись добре робити складні речі». - Джефф Безос.

Бренд дозволяє компаніям відрізнятися на ринку серед конкурентів. Побудова бренду полягає у створенні ідентичності, яка відрізняє їх від інших – це логотип, назва, бізнес-модель. Споживачі шукають у бренді характеристики, які відповідають їхнім потребам і бажанням. Якщо бренд задовольняє їх одним продуктом чи послугою, у майбутньому споживачі обиратимуть інші товари того самого бренду.

Брендинг допомагає у розробці нового продукту, сприяючи розширенню продуктової лінії, спираючись на уявлення споживача про цінності та характер, представлені назвою бренду.

У довгостроковій перспективі люди розвивають міцні відносини з деякими брендами. Це складне поєднання довіри та емоційних аспектів. Це саме те, що ми знаємо як лояльність до бренду, потрібно мати сильний бренд, щоб розвивати таку лояльність. Будь-який новий бізнес повинен прагнути і працювати над формуванням такої лояльності.

Бренд може сприятливо впливати на поведінку споживачів. Наприклад, є два товари зі схожими характеристиками та якістю. Один є продуктом відомого бренду, а інший ні. Скоріше за все, що клієнти оберуть саме  бренд, який вже має свою історію, постійних клієнтів та неабияк піклується про високу репутацію. Таким чином, купуючи товар у відомого бренду, споживач відчуваєте себе причетним до чогось більшого. 

Бренд важливий, оскільки він не тільки справляє незабутнє враження на споживачів, але й впливає на їх купівельну поведінку. Це спосіб відрізнятися на ринку і показати, чому клієнти повинні вибрати саме вас. Бренд відіграє важливу роль у покращенні будь-якої комерційної ефективності та є інструментом, який може позитивно змінити купівельну поведінку людей.

Сподіваємось, у цій статті ми розкрили те, як впливає бренд на поведінку споживачів і наскільки важливим він є для будь-якого бізнесу. Практично неможливо вести успішний бізнес без ефективного брендингу. Бренди мають значну перевагу на ринку, тому що люди хочуть асоціювати себе з успішними компаніями та бути причетними до їх діяльності, це надихає клієнтів на покупки знову і знов.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*