Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Репутація Бренду

«Репутація - як гроші: її легше заробити, ніж зберегти»

Семюель Батлер

Можливо, зараз людство прагне того, щоб не замислюватися про думки інших людей і жити в своє задоволення, але як щодо думки про компанію… чи важливо це зараз? - Безперечно, на відміну від людей, які можуть уникати недоброзичливців, компанії продають та важливий кожен потенційний клієнт. Не можна допустити навіть пару негативних думок, адже у нашому цифровому світі комунікація між людьми здійснюється зі швидкістю світла. Але давайте все по порядку і розберемо, що таке репутація і як вона формується.

Репутація бренду - це система споживчих думок, які базуються на важливих для цільової аудиторії критеріях.

Найчастіше клієнти дають оцінку бренду на основі:

- емоційної привабливості;

- комунікаційної активності;

- цінової політики;

- якості товару;

- сервісного обслуговування;

- соціальну відповідальність.

Це складові для створення гарної репутації. Давайте розглянемо докладніше, що мається на увазі під кожною з характеристик.

Емоційна привабливість. Кожен бренд розробляє для свого товару логотип, форму та колір упаковки. І від вибору дизайну залежить перше враження клієнта щодо вашого бренду. Люди так влаштовані, що "зустрічають по одягу" і від того, як виглядатиме ваш товар залежить емоційна привабливість. Якщо при першому ж погляді на полицю продукції ваш товар подобається, значить перший крок до успіху пройдено. Як цього досягти? — Це складне питання, щоб саме ваш товар виділився і при цьому залишався привабливим, а не відлякував. Потрібно провести серйозну аналітику ринку конкурентів, вивчити психологію сприйняття та розробити якісний дизайн. Найкращим варіантом буде звернутися до професіоналів аутсорсингової компанії.

Комунікаційна активність. Зараз епоха Інтернету, всі люди залучені до цифрового середовища та побутові питання вирішують теж за допомогою всесвітньої павутини, тому при виборі товару, особливо незнайомого бренду, люди шукатимуть поради в інтернет-просторі. Завдання Компанії Бренду забезпечити позитивну інформаційну підтримку для клієнта. Важливо створити сайт з якісним контентом про переваги, соціальні мережі повинні виставити вас у кращому світлі, відгуки на маркетплейсах, прайс-агрегаторах та інших значущих сайтах мають бути максимально позитивними, у разі негативних важливо надати зворотний зв'язок (негативні відгуки не можна залишати без відповіді, вони повинні бути оброблені максимально, уточнюйте всі подробиці претензій та повідомляйте клієнту про вжиті заходи у вашій компанії, пропонуйте бонуси за незручності), різні рекламні проекти (реклама на TV, всі соц. мережі, огляди відео-блогерів у youtube тощо) . Досягти цієї мети можна різними шляхами: найняти хорошого маркетолога, звернутися до SEO-компанії або PR-кампанії.

Цінова політика. Всі клієнти звертають увагу на ціну, акційну пропозицію, знижку, тому ваша ціна має бути завжди актуальною і тут мають на увазі актуальність, не тільки у ваших прайс-листах, але й на ринку в цілому. У визначенні своєї цінової політики завжди важливо брати до уваги ціни аналогічних товарів, тому істотну роль грає у ціноутворенні відстеження цін конкурентів. Моніторинг цін – показує ціновий діапазон аналогів у режимі реального часу, що допомагає моментально реагувати на цінові коливання ринку. Ще однією важливою причиною моніторингу цін є відстеження демпінгу. Для Бренда важливо, щоб його товар у всіх магазинах був за однаковою ціною. Це надає довіру покупцю, що його не обманюють, що встановлена ​​ціна відповідає вартості товару, що Бренд не робить “накруток”. Чесність, стабільність та послідовність - ось що цінують клієнти. Відстеження цін, контроль цінової політики та допомогу у боротьбі з демпінгом може надати SaaS сервіс з моніторингу цін 7-PRICE!

Якість товару. Це розтяжне поняття і розуміти його можна по-різному. Виробник повинен вирішити, на яку аудиторію буде націлений його бренд і створити товар максимально якісний згідно з бюджетом цієї аудиторії. У цьому питанні також важливо провести аналіз цільової аудиторії і товарів конкурентів як з маркетингової сторони, так і технологічної (сировинної).

Сервісне обслуговування. Для кожного Бренда має бути служба підтримки, яка у разі виникнення непорозуміння у поводженні з товаром, поломкою товару, необхідності ремонту тощо може допомогти. Метод зв'язку кожен бренд обирає самостійно, головне, щоб ця функція була. Це може бути навіть номер телефону/телеграм чат/email співробітника компанії або аутсорсингової компанії, або офіс/сервісний центр у місті, вирішувати Вам!

Соціальна відповідальність. Є така фраза у народі “як ви до людей, так і вони до вас”. Соціальна відповідальність – це про людяність. Люди цінують доброту та щедрість, участь Бренда у соціальних проектах завжди позитивно впливає на репутацію. Беріть участь у благодійних акціях, і ви завжди будете ближчими до людей та їхніх потреб.

Ще одним важливим аспектом є соціальна відповідальність усередині компанії, будьте пильні та не допускайте чуток про те, що у вашій компанії несприятливе середовище для співробітників. Іноді співробітники є "сарафанним радіо" для залучення клієнтів, тому дуже важливо, щоб співробітникам було комфортно працювати.

На репутацію компанії безпосередньо пропорційно впливає керівник компанії (або група осіб керівного складу). При розгляді співпраці, працевлаштування або замовлення великої групи товарів люди цікавитимуться власником компанії і звичайно ж їм хочеться бачити серйозного, відповідального професіонала, якому вони можуть довіряти. Поряд із великими клієнтами, роздрібні покупці теж звертають увагу на керівника Бренда продукції, яку вони використовують. Адже позитивна репутація сприяє тому, щоб клієнт довіряв компанії і здійснював покупки товару з думкою про те, що хороша компанія не може випускати неякісний товар (і тут важливо не розчарувати покупця).

Як підсумок, хочеться наголосити на важливості репутації Бренда, адже всі люди обговорюють продукцію/товари/послуги, які купують і довіряють відгукам як знайомих, так і незнайомих людей, навіть різним порівняльним статтям, які не підкріплені фактами. Тому при виході на ринок продумайте свої кроки щодо формування позитивної репутації!

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*