Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

ЦІНОВЕ ЛІДЕРСТВО: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Розвиток бізнесу зштовхується із пошуком нових ідей та можливостей. Одним із варіантів розвитку для компанії є цінове лідерство. Що саме означає цей термін, кому він підходить, а кому краще вибрати інші моделі поведінки на ринку? Спробуємо розібратися із цими питаннями у нашій статті.

Цінове лідерство припускає існування лідера на ринку. Цим лідером є домінуюча компанія у галузі. Що робить її домінуючою? Насамперед - це здатність успішно встановлювати свої ціни та координувати їх для інших. Така стратегія дозволяє здійснювати продажі ефективніше за конкурентів.

Зазвичай цінове лідерство властиве компаніям, які мають однорідні товари. Тому клієнти не помічають відмінностей у характеристиках та вибирають найнижчу ціну. Така модель найчастіше спостерігається на ринку, де конкуренція менша.

Наприклад, великий виробник велосипедів може встановити ціну на рівні 500 доларів, а інші виробники, що мають аналогічну якість, знизять ціну, щоб залишатися привабливими для покупців. Таким чином, інші виробники реагують на ціни встановлені ціновим лідером, великим виробником.

Цінове лідерство має свої переваги та деякі проблеми. Далі ми розглянемо їх детально.

Переваги цінового лідерства

Цінове лідерство може бути ефективною стратегією під час роботи з конкурентами у вашій галузі. Ключова перевага цінового лідерства полягає у тому, що компанія може встановлювати високі ціни, заручившись підтримкою з боку конкурентів. Це дозволить компанії отримувати високий прибуток. Якщо інші фірми вирішать слідувати за її прикладом, цінова конкуренція в галузі буде придушена, що дозволить отримати значні доходи всім учасникам.

Компанія може реінвестувати цей прибуток, щоб додати більше функцій або покращити якість продуктів. Це дає можливість підвищити цінність для клієнтів у довгостроковій перспективі.

Якщо цінові лідери здатні успішно контролювати та утримувати рівень цін на товари чи послуги, то іншим конкурентам стає важко вийти на ринок із бажанням знизити ціни. Можливість отримати клієнтів лідера за допомогою порівнюваного продукту чи послуги з'являється рідко. При низьких цінах розмір прибутку дуже низький. А за високих - ціннісна пропозиція, запропонована новим конкурентом, часто виявляється занизькою.

Розвиток цінового лідерства здатен створити міцну систему взаємозв'язку в одній із галузей. Компанії можуть обрати шлях створення сприятливого середовища для подальшого зростання всіх компаній, замість того, щоб перешкоджати одна одній.

Недоліки цінового лідерства

Цінове лідерство є частиною маркетингової стратегії. Незважаючи на ефективність завоювання частки ринку, а також привернення уваги клієнтів, це складно успішно розвинути. Керівництву компанії доводиться постійно працювати, щоб утримати свою владу над ринком.

Ціновий лідер не може змусити своїх конкурентів слідувати за ним. Ухвалення рішення про підвищення цін може призвести до того, що ціновий лідер втратить частку свого ринку, оскільки клієнти можуть придбати товар за вигіднішими цінами, встановленими іншими компаніями. Крім того, якщо лідер ринку обирає вищу ціну, а його конкуренти йдуть за нею, це викликає незадоволення з боку клієнтів. У результаті підприємства можуть зазнати значних збитків.

Компанії повинні стежити за тенденціями на ринку, зміною попиту при розгляді питання реінвестування у своє виробництво. Це дозволить продовжувати отримувати необхідний їм прибуток. Якщо компанія може прогнозувати зміни на ринку та власних виробничих витратах, вона може уникнути збільшення своїх витрат до того, як попит знизиться або інша компанія почне цінову війну.

Бути ціновим лідером — це чудова перспектива, але в галузі може бути лише один ціновий лідер, тому такий варіант доступний лише небагатьом компаніям. Натомість більшості доводиться шукати ринкову нішу, яку вони зможуть захистити за рахунок відповідної диференціації продукції або високої якості обслуговування.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*