Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Ескалація цін: як діяти ритейлерам та брендам?

При масштабуванні бізнесу неминуче збільшується кількість нових знань та характеристик бізнесу, яким потрібно приділити увагу. Одним із таких факторів є зростання цін. Підвищення цін означає, що продукт може мати різну ціну на різних ринках.

Зазвичай зростання цін називають інфляцією, але ми розглянемо цей термін як економічну концепцію бізнесу для окремо взятої ніші, а не всього ринку, як при інфляції.

Глобальною метою підвищення цін є можливість виходу товару на новий ринок/країну. У такому випадку вартість товару може змінюватися залежно від торгового середовища. Тому важливо підготуватися до таких змін заздалегідь і врахувати додаткові витрати на транспортування, доставку та зберігання, а також різні імпортні/експортні тарифи.

При діяльності на міжнародному рівні потрібно продумати роботу з різними валютами, врахувати коливання курсу у своїй стратегії ціноутворення, проконсультуватися щодо оподаткування та юридичних аспектів. Особливо важливо приділити увагу ціноутворенню за географічною ознакою. Більш детально ознайомитись із цим питанням можете у нашій статті Фактори міжнародного ціноутворення.

Розглянемо найпопулярніші способи вирішення проблем ескалації цін:

Першим і, мабуть, найпростішим варіантом може бути рішення продавати на місці, у своєму місті/країні. Це легкий і знайомий спосіб ведення бізнесу, але не обов'язково найкращий. У цьому варіанті треба зважити всі за і проти, якщо подібна локальність бізнесу приносить достатній дохід, комфорт і користь, то це може бути найкращим варіантом для вас. Але якщо ви бачите, що це рішення обмежує ваші можливості, а на шляху до розвитку єдиною перешкодою є лише ваш страх, то, безсумнівно, потрібно підготуватися до важливого кроку, продумати деталі і підкорювати нові вершини.

Ще одним варіантом може бути пошук зон вільної торгівлі. Це чудовий спосіб розпочати продавати на міжнародному рівні, при цьому виключити додаткові витрати. Щоб підготуватись до продажу в зоні вільної торгівлі, обов'язково проконсультуйтеся з юристом щодо того, як оформляти міжнародні контракти. Перед виходом на подібний ринок, проведіть дослідження на попит та пропозицію вашого товару в цих країнах, щоб з'ясувати, чи варто виходити на цей рівень торгівлі.

Додатковий варіант уникнути ризиків підвищення цін - використовувати спеціальні контракти. Для роботи на міжнародному рівні важливо вписати в контракт пункт про підвищення цін, щоб убезпечити себе від можливих ризиків, що не залежить від вас, наприклад: підвищення цін на сировину, додаткові товари, податки або комісії. За допомогою такого пункту ви гарантуєте собі захищеність від будь-яких прихованих витрат.

Ключовий варіант вирішення проблем ескалації цін – це постійний моніторинг цін. Завжди важливо знати настрій ринку, конкурентність цінової політики, при цьому вам потрібно розуміти, яку мету ви маєте на увазі і, враховуючи внутрішні та зовнішні фактори, обирати потрібну вам стратегію ціноутворення. Сервіс Z-Price буде чудовим помічником в автоматичному моніторингу цін конкурентів.

Наостанок хотілося б сказати, що міжнародний бізнес - це масштабний проект, який вимагає великої уваги до деталей та необхідності заздалегідь продумувати кожен крок. При ретельному плануванні та розумному підході, вам буде забезпечено високий дохід та велику кількість задоволених клієнтів.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*