Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Як працює динамічне ціноутворення?

Стратегія ціноутворення є важливою складовою ведення бізнесу, яка безпосередньо впливає на запаси, продаж та прибутковість. Якщо компанія встановлює надто високі ціни, клієнти віддадуть перевагу продукції конкурентів, тоді як низькі ціни можуть спричинити зниження доходів.

Динамічне ціноутворення - це стратегія, в якій ціни на продукти змінюються в залежності від попиту та пропозиції в режимі реального часу. Цілодобовий моніторинг, розуміння готовності споживачів платити та гнучкі ціни, що забезпечуються динамічним ціноутворенням, можуть допомогти бізнесу збільшити прибуток.

Розглянемо деякі приклади динамічного ціноутворення.

Послуги авіакомпаній: не всі мають можливість організувати та спланувати свої польоти за кілька місяців наперед. Тому багатьом доводиться бронювати квитки в останню мить. Таким чином, ціни на авіаквитки змінюються за лічені хвилини при використанні стратегії ціноутворення, заснованої на часі.

E-commerce: багато компаній автоматично коригують свої ціни посилаючись на конкурентів, ситуацію на ринку, сезон та маркетинг (нова колекція, сезонний попит тощо).

Послуги з виклику таксі: у снігову, дощову погоду або в годину пік служби таксі використовують динамічне ціноутворення (різке підвищення цін), щоб отримати вигоду з навколишніх умов.

Як щодо недоліків динамічного ціноутворення? Чи може його використання перешкодити досягненню ваших цілей у бізнесі? Ми розглянемо деякі переваги та недоліки використання динамічного ціноутворення.

Переваги динамічного ціноутворення.

Збільшення продажів

Динамічне ціноутворення дозволяє підприємствам підвищувати ціни, щоб заробити на попиті, а також знижувати ціни, щоб спробувати позбутися старих запасів.

Можливість дізнатися більше про клієнтів

Динамічне ціноутворення дозволяє аналізувати криву попиту для кожного покупця. Процес стає простішим, тому що крива попиту може більш точно відображати, яку мінімальну та максимальну ціну клієнти готові платити за певні продукти. Ви можете отримати більше даних про моделі поведінки клієнтів, використовуючи динамічну модель ціноутворення.

Висока конкурентоспроможність

Динамічне ціноутворення може допомогти вам легко перемогти конкурентів. Ви можете враховувати купівельні переваги своїх клієнтів, щоб забезпечити кращий досвід, але за нижчою ціною порівняно з цінами ваших конкурентів завдяки динамічному ціноутворенню. Це допомагає залучити набагато більше, ніж просто клієнтів – це допомагає займати лідируючі позиції на ринку, навіть якщо на ньому багато конкурентів.

Недоліки динамічного ціноутворення.

Цінові війни

Динамічне ціноутворення може спровокувати цінову війну. Вона продовжуватиметься доти, доки один бізнес не досягне точки, коли він не зможе підтримувати себе за рахунок штучно заниженої ціни. Саме цього побоюються багато роздрібних торговців, розглядаючи можливість динамічного ціноутворення.

Втрата довіри клієнтів

Іноді, коли ціни постійно змінюються, це може дратувати та засмучувати клієнтів. Для бізнесу важливо будувати відносини з покупцями, що засновані на довірі. Якщо вони не зможуть зрозуміти вашу нестійку цінову стратегію, можна зіткнутися з проблемою втрати лояльності до бренду.

Негативний клієнтський досвід

Покупці ненавидять, коли з'ясовується, що хтось інший заплатив набагато менше за той самий товар, який вони придбали. Існує велика ймовірність того, що у споживача залишиться негативний клієнтський досвід, який може вплинути на майбутні продажі.

Ця цінова стратегія може спричинити серйозні проблеми, якщо її використовувати неналежним чином. В той же час очевидно, що вона здатна запропонувати величезний спектр можливостей для бізнесу та клієнтів. Стратегія є досить гнучкою і змінюється в залежності від типу продукту, галузей, ринкових умов, попиту у певну пору року і, звичайно, від типу цільової аудиторії.

Ця стратегія стала дуже поширеною у деяких галузях. Згодом з'являється все більше і більше підприємств усіх розмірів та типів, які бажають спробувати цей метод. Якщо ви ведете бізнес, в якому попит та пропозиція значно впливають на ваш продукт, динамічне ціноутворення, найімовірніше, є найефективнішою стратегією для забезпечення стабільного потоку продажів.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*