Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

«Демпінг цін»: поняття, причини та чому потрібно боротися з ним

У сучасній світовій економіці використовують різні методи усунення конкурентів. Один из наиболее популярных – демпінгувати ціни на певні товарні одиниці. Навіщо і кому це потрібно, чому брендам так важливо відстежувати порушення рекомендованих цін, за якою схемою демпінгують інтернет-магазини і що з цим робити постачальникам - всі ці питання ми розглянемо у цій статті.

Итак, демпінг - це реалізація товарів і послуг за спеціально заниженими цінами. Цей прийом можуть використовувати виробники, постачальники і продавці на внутрішньому і зовнішньому ринках. Зазвичай демпінг має короткостроковий характер, тому що довго тримати ціну на мінімальному рівні не вигідно навіть великим компаніям.

Демпінг і зниження ціни - в чому ж різниця?

Нерідко в інтернет-магазинах можна спостерігати зниження цін, але чи можна назвати це демпінгом?

Давайте розглянемо приклади, коли стандартне зниження вартості не пов'язане з демпінгом:

  •  знизилися витрати на виготовлення товару;
  •  скоротилася вартість витрат на продаж продукції;
  •  спеціальна програма по маркетингу передбачає зміну позиціонування продукту.

Перераховані вище дії дозволяють знизити ціни на товари і залучити увагу клієнта без зменшення рентабельності компанії. В той час, як демпінг - це радикальне завоювання певного ринку, навіть шляхом роботи собі на шкоду.

Основні причини демпінгу цін:

  •  Завоювання ринку.Часто ритейлери-новачки вдаються до заниження цін. Тож і не дивно, тому що це один із способів виділитися з групи конкурентів, залучаючи покупців відносно низькою вартістю на товар.
  •  Підвищення лояльності покупців.Звичайно, споживачі прагнуть купити товар за вигідною ціною. Через низькі ціни покупець може стати постійним і до того ж привести з собою потенційного клієнта. Тут вже працює принцип «сарафанного радіо».
  •  Розвантаження складу.Як великі, так і дрібні інтернет-магазини, у яких є свій склад, нерідко стикаються з проблемою продажу «завислих» товарів, для цього і вдаються до різних акцій і розпродажів.
  •  Витіснення конкурентів.Певний магазин тримає низькі ціни до тих пір, поки інші конкуренти не розоряться. Таким чином він стає монополістом на ринку і встановлює ціни за своїм бажанням, скуповуючи товари збанкрутілих компаній.

За якою схемою демпінгують ритейлери і як реагувати виробникам?

За даними статистики приблизно 20% інтернет-магазинів в тій чи іншій мірі демпінгують ціни виробників. В погоні за клієнтом вони навіть готові працювати собі в збиток, тим самим жертвуючи інтересами діючих постачальників. Таким чином, через неконтрольоване зниження цін магазинів демпінг становить серйозну небезпеку для ринку інтернет-торгівлі в цілому.

Варто відзначити, що найчастіше порушення цінової політики брендів відбувається по одній і тій же відпрацьованій схемі, яку можна порівняти з «принципом доміно». Її суть полягає в тому, що варто знизити ціну одному ритейлеру, як за ним «підтягуються» ще інші інтернет-магазини, аж до великих гравців на ринку.

Таким чином для постачальника так важливо в найкоротші терміни визначити першого порушника рекомендованої ціни за допомогою різних методів боротьби з демпінгом врегулювати ціни на свої товари. В іншому випадку, якщо швидко не зреагувати на ситуацію, бренд ризикує втратити контроль над цінами. У такій ситуації дуже складно буде виявити ті магазини, які першими почали демпінгувати.

У будь-якому разі, які б цілі не мали рітейлери, демпінгуючи рекомендовані ціни, для постачальників це завжди негативна тенденція та відхилення від запланованої стратегії продажів.

Які ж виробникам ефективно протистояти порушникам РРЦ?

Ось алгоритм дій:

  •  Регулярний моніторинг цін на ринку (автоматичний або ручний).
  •  Фіксація порушень
  •  Активные действия по «выравниванию» цен (e-mail рассылка, обзвон нарушителей, ограничение поставок).

  Орієнтуючись на відгуки брендів і постачальників , а також на багаторічний досвід, можна зробити висновок: ця схема працює на практиці. Звичайно, кожен із представлених етапів має ряд особливостей і це тема для окремої статті, яка незабаром буде опублікована  в нашому блозі.

Насамкінець, додамо, що демпінг цін — негативне явище в інтернет-торгівлі, яке погано позначається на всіх учасниках ринку — від виробників до інтернет-магазинів. Тому так важливо боротися з будь-яким його проявом на ринку і дотримуватися єдиної цінової політики.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*