Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Чорна п'ятниця: план підготовки для інтернет-магазинів

А Ваш інтернет-магазин уже готовий до чорної п'ятниці? Якщо ні, тоді слід поквапитись, адже часу залишається зовсім небагато. Шалені акції, знижки та наплив відвідувачів сайту не гірше, ніж під Новий рік... Упевнені, що готові до цього? Читайте наші поради для інтернет-магазинів, щоб гідно зустріти Black Friday.

Топ товарів для чорної п'ятниці

Для початку визначимо, які ж товари користуються найбільшим попитом в чорну п'ятницю? Традиційно, це взуття і одяг, побутова техніка, товари для будинку, іграшки, косметика. Зазвичай у всіх цих товарів короткий цикл покупки: прийшов, побачив, купив. Такі категорії, як меблі, ювелірні вироби, автомобілі і т.д. не так популярні в чорну п'ятницю, але все ж якщо продумати правильну стратегію продажів, то і з цією групою товарів можна домогтися успіхів.

Сформуйте мету

Дуже важливо ще на початку визначити, для чого Вам потрібно брати участь в цій «гонці за покупця»? Яка кінцева мета? Від цього дійсно залежить і стратегія, і результат. Наприклад, якщо Ви хочете розпродати залишки товарів, то по максимуму знижуйте ціни, якщо головна мета - повернення колишніх клієнтів, організуйте e-mail-розсилку з крутим офферем, для збільшення трафіку на сайт використовуйте всі можливі канали залучення клієнтів і т.д.

Визначте цільову аудиторію

Чтобы правильно сформировать задачи, нужно определить, для кого Вы собираетесь устраивать Вашу черную пятницу? Составьте уникальное торговое предложение для конкретной целевой аудитории, и используйте разные каналы для привлечения каждой.

Стандартные характеристики, по которым можно сегментировать клиентов:

  •  демографічні (стать, вік, сімейний стан);
  •  соціальні (освіта, спеціальність, джерело і рівень доходу);
  •  географічні (країна, населений пункт);
  •  психологічний (цінності, життєва позиція, спосіб життя, інтереси).

Продумайте період акції

Заздалегідь визначте, скільки триватимуть акції у Вашому інтернет-магазині. Зазвичай чорна п'ятниця триває протягом 3-х днів, але Ви можете самі коригувати терміни, аж до тижня. Все залежить від того, скільки товарів планується продати. Пам'ятайте про Вашу мету!

Визначте систему знижок

За жодних обставин не влаштовуйте розпродаж всіх груп товарів. Так Ви ризикуєте залишитись без прибутку взагалі. Встановлюйте знижки на високоприбуткові товари з націнкою вище за середню. Їхню вартість можна знизити і при цьому все одно залишитися в плюсі.

Також, щоб сформувати вигідні для Вас знижки, зверніть увагу на своїх конкурентів. Щоб не гортати годинами сотні веб-сторінок, скористайтеся програмою автоматичного моніторингу цін 7-PRICE. З її допомогою Ви всього в кілька кліків визначите ситуацію на ринку і зможете прийняти рішення щодо вашої цінової політики.

Важливо: не потрібно обманювати клієнтів, як це роблять безліч магазинів. Штучно завищувати, а потім різко обрушувати ціни - це поганий тон. При цьому реальна знижка становитиме не більше 5-10%. До того ж це позначиться на репутації магазину, адже постійні клієнти знають ваші ціни.

Заздалегідь купіть товар

Зв'яжіться заздалегідь із постачальниками та закупіть товар, адже Ваші конкуренти теж напевно готуються до чорної п'ятниці. Радимо замовляти саме ту продукцію, на яку найбільше робите ставку.

Підготуйте інтернет-магазин до великого трафіку і продажу

Щоб гідно провести чорну п'ятницю, важливо підготувати Ваш сайт до напливу відвідувачів. Вам в допомогу наступні рекомендації:

  •  Видаліть всі недоступні сторінки і товари, яких немає в наявності.
  •  Додайте на сайт великі, яскраві банери з інформацією про мега розпродаж на честь чорної п'ятниці, а найбільш «перспективні» товари виведіть на головну сторінку.
  •  На час проведення акції поміняйте дизайн інтернет-магазину, він повинен бути захопливим, привабливим, святковим, додайте анімацію і відео. Використовуйте яскраві контрастні кольори: жовтий, червоний, зелений.
  •  Додайте актуальний режим прийому замовлень. У зв'язку з напливом покупців це може бути цілодобова робота відділу продажів або збільшення терміну доставки.
  •  Запустіть блок зворотного зв'язку, це може бути чат або дзвінок. Також для зручності відвідувачів виведіть на головну сторінку розділ FAQ з найбільш поширеними питаннями та відповідями на них.
  •  Оптимізуйте мобільну версію ресурсу. Велика частина потенційних покупців будуть заходити на сайт через смартфони, і ви не повинні втратити цю аудиторію.
  •  Перевірте швидкість завантаження кожної сторінки, вона повинна бути максимально швидкою, в іншому ж випадку відвідувач просто покине сайт, так і не подивившись пропозицію. Хороший варіант - віддати сайт на аудит програмісту, він виявить всі помилки і усуне їх.

Приділіть увагу Вашим соціальним мережам

Соціальні мережі зараз мега популярні, напевно там «гуляють» і Ваші потенційні клієнти. Користуйтеся моментом! Чорна п'ятниця - прекрасний спосіб привернути до себе увагу. Для цього підготуйте ваші сторінки. Ось кілька порад:

  • Створіть круте оформлення: ваша сторінка повинна продавати. Гарною ідеєю буде розмістити на місці обкладинки яскравий банер з інформацією про майбутній розпродаж.
  • Продумайте цікавий і різноманітний контент. Не обмежуйтеся лише постами про знижки. Це можуть бути і відгуки, і опитування, сторітеллінгі і корисні статті для послідовників.
  • Працюйте над збільшенням охоплення. Домогтися цього можна платним способом, промотуючи конкретні публікації або безкоштовним – гостьові пости у тематичних групах. Добре працюють конкурси, в умовах яких потрібно поділитися постом. Так Ви отримуєте практично безкоштовно велике охоплення. Витратити доведеться лише на подарунок переможцю.

Як же без реклами?

Без реклами ніяк не обійтися, про акції та знижки повинні знати всі! Радимо не скупитися і відразу звернутися до фахівців. Вони допоможуть Вам якісно налаштувати рекламні кампанії, які принесуть результати. Основні канали для залучення відвідувачів сайту це:

  •  контекстна реклама;
  •  реклама в соціальних мережах;
  •  e-mail-розсилки;
  •  реклама на сторонніх сайтах;
  •  реклама у популярних блогерів;

І наостанок ... Не відкладайте підготовку до чорної п'ятниці на потім, так у вас буде час все детально спланувати і нічого не проґавити. Бажаємо, щоб у Вас все вийшло!

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*