Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Переваги та недоліки використання ціноутворення на основі витрат

Стратегії ціноутворення – важлива частина забезпечення доходів вашої компанії. Їх можна використовувати як тактики, які допомагають стимулювати зростання продажів. Раніше ми писали важливість динамічного ціноутворення для бізнесу. Сьогодні ж хочемо розповісти про більш популярну стратегію ціноутворення, що базується на витратах. Її реалізація зі стратегічною передбачливістю призведе до довіри клієнтів і прибутку, що дасть вам можливість розвивати свій бізнес.

Ціноутворення на основі витрат, як нам вже відомо з назви, є методом встановлення ціни на товари або послуги на основі витрат на виробництво і збут. При цьому компанії додають відсоток від загальної вартості до самої ціни, щоб компенсувати ризики та зусилля.

Спочатку розглянемо деякі відомі приклади компаній, що використовують ціноутворення на основі витрат. Компанія Ryanair прагне надавати дешеві послуги у своїй галузі. Постійно знижуючи витрати, де це можливо, вона прагне встановлювати нижчі ціни. Звичайно, це веде до меншої маржі, але, з іншого боку, це дозволяє збільшити продаж і відповідно прибуток. Але навіть компанії з вищими цінами можуть використовувати ціноутворення, що базується на витратах. Однак ці компанії зазвичай навмисно створюють вищі витрати, щоб встановлювати більш високі ціни та отримувати високі прибутки.

Ціноутворення, що ґрунтується на витратах, є найбільш популярним способом встановлення ціни, оскільки його легко розрахувати. Цей вид ціноутворення забезпечує передбачувану маржу і не вимагає занадто багато зусиль для встановлення ціни.

Іноді вам потрібно підняти ціни на ваші товари та послуги. Більшість клієнтів обурилися б підвищенням цін, але якщо ви вкажете як причину збільшення витрат на виробництво, буде набагато легше пояснити це клієнту. Якщо виробництво продукту коштує X грошових одиниць, то виробник повинен отримати Х плюс маржу, щоб забезпечити прибуток.

Також цей метод дозволяє забезпечити стабільну норму прибутку.

Може застосовуватися до різних продуктів та послуг, таких як індивідуалізовані та навіть нові та інноваційні продукти. Це одна з небагатьох цінових стратегій, які можуть гарантувати прибуток. Незалежно від стану галузі, якщо ви оцінюєте свої товари та послуги по відношенню до їх виробничих витрат, ви отримаєте дохід.

Однак ціноутворення, засноване на витратах, має деякі недоліки. Найбільш очевидним є те, що цей метод орієнтований на внутрішній ринок. Таким чином, аналізуються лише внутрішні проблеми з витратами, а зовнішні фактори, такі як готовність клієнта платити більше, не беруться до уваги.

Ще один серйозний недолік – точність вартості, за якою розраховується ціна. Часто постійні витрати важко віднести до конкретних продуктів чи послуг усередині організації. Витрати на ресурси змінюються, постійні витрати розподіляються по-іншому. Це може призвести до порушення бажаної стандартної маржі.

Щоб подолати зазначені недоліки, компанія може використати ринкове ціноутворення. При цьому компанія встановлює ціну, орієнтуючись на вартість аналогічних товарів та послуг.

Компанії повинні уважно стежити за своїми витратами, особливо за умов жорсткої конкуренції. Якщо виробництво та продаж аналогічного продукту обходиться компанії дорожче, ніж її конкурентам, у результаті доведеться ставити вищу ціну або отримувати менший прибуток.

Можна зробити висновок, що ціноутворення, засноване на витратах має позитивні сторони для бізнесу, такий метод є зрозумілим та виправданим для клієнтів, простим у використанні та дозволяє контролювати дохід. Але варто пам'ятати про наявність недоліків, які можна скоротити для досягнення максимальних результатів ефективності роботи.

Правильне використання ціноутворення, що базується на витратах, за допомогою стратегічної реалізації, безсумнівно, принесе користь підприємствам, які вибрали цей метод ціноутворення.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*