Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Цінова еластичність та фактори, що на неї впливають

В основі маркетингу лежить можливість передбачити, як споживачі будуть реагувати різні форми стимулів. Хоча компанії ніколи не можуть бути на 100% впевнені в тому, як поводитиметься споживач, мета кожної команди з маркетингу — збільшити конверсію.

Щоб зрозуміти, як змінюються попит та пропозиція на продукт при зміні ціни, економісти використовують цінову еластичність.

Еластичність - це термін, що широко використовується в економіці і позначає міру чутливості одного з параметрів (наприклад, попиту або пропозиції) до зміни іншого (наприклад, ціни, доходу), що показує на скільки відсотків зміниться перший показник при зміні іншого на 1%.

Що таке цінова еластичність?

Цінова еластичність показує, як попит на певні товари чи послуги залежить від зміни ціни. Якщо ми трохи змінимо ціну, чи буде різка зміна попиту на продукт або незначний вплив? Цінова еластичність - це міра реакції ринку на зміну ціни.

Цінова еластичність продукту зазвичай залежить від того, чи доступні альтернативні продукти, і якщо так, то скільки. Якщо споживачі можуть легко замінити товар іншим, дешевшим варіантом, цінова еластичність попиту дуже висока. Однак якщо продукт життєво необхідний і його не можна легко замінити, цінова еластичність буде низькою.

Так, наприклад, підвищення ціни продукту зазвичай призводить до зниження попиту, тому що споживачі більше не хочуть або не можуть собі дозволити великі витрати. І, навпаки, зниження ціни на продукт, як правило, призводить до збільшення попиту.

Це відомо як еластичний за ціною попит, тому що попит сильно залежить від ціноутворення і коливатиметься у відповідь на зміни ціни.

Однак не всі продукти та послуги дотримуються цього шаблону. Товари першої необхідності, до них відносяться продукти харчування, житло та ліки, необхідно купувати незалежно від ціни. Це означає, що попит залишається стабільним навіть за зміни цін. Це приклад нееластичного за ціною попиту.

Фактори, що впливають на цінову еластичність.

Цінова еластичність попиту залежить від низки різних факторів, у тому числі:

  • Наявність замінників. Чи може споживач придбати альтернативний товар за нижчою ціною?
  • Ступінь потреби. Наскільки потрібний продукт? Чи може споживач обійтися без нього?
  • Лояльність до бренду Наскільки лояльні споживачі до певного бренду?
  • Період часу: попит нееластичний у короткостроковому періоді, але еластичний у довгостроковому періоді.
  • Різноманітність використання: товари, які можна використовувати для різних цілей, мають еластичний попит. З іншого боку, якщо товар мало застосовується, попит на нього, ймовірно, буде менш еластичним.
  • Звичка споживачів: товари, до яких споживачі звикли, матимуть нееластичний попит.

Як використати цінову еластичність у бізнесі?

Цінова еластичність знаходить застосування в різних сферах. Успіх компанії багато в чому залежить від еластичності продукції. Конкуренція стає жорсткою, коли на ринку є продукти з аналогічною еластичністю.

Цінова еластичність попиту на певний товар чи послугу має значення для бізнесу. Вона впливає на можливість підвищувати ціну товару. Еластичність важлива для прийняття рішень про ціноутворення, оскільки вона допомагає нам зрозуміти, чи дозволить підвищення чи зниження цін досягти наших цілей у галузі ціноутворення. Наприклад, якщо ви знаєте, що ваш продукт нееластичний, ви можете заздалегідь спрогнозувати продаж та виручку, а також врахувати заплановану зміну ціни.

Проводьте додаткові дослідження для того, щоб оцінити свою стратегію ціноутворення та рухатись у правильному напрямку. Дозвольте Z-Price допомогти вам знайти дані, які необхідні для розвитку вашого бізнесу.

Зв'яжіться з нами сьогодні, щоб дізнатися більше.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*