Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Що таке цінова дискримінація та для чого її використовують?

Цінова дискримінація - одна з найпоширеніших форм маркетингової практики. Безперечно, компанії добре обізнані про переваги цінової дискримінації. Розглянемо детальніше сам термін, щоб краще ознайомитися з ним.

Цінова дискримінація — цінова політика, при якій в один і той самий момент той самий товар чи послуга продається різним покупцям за різними цінами, а ця різниця в ціні не виправдана різними витратами виробництва цього товару чи послуги.

Хоча такий метод дозволяє продавцям збільшувати свій прибуток, цінова дискримінація викликає деякі побоювання з точки зору справедливості. Ця тема привертає дедалі більше уваги серед засобів і регулюючих органів.

Прикладами цінової дискримінації можуть бути квитки у кіно чи театр, і навіть громадський транспорт. Різні ціни можуть встановлюватись залежно від вікових груп: діти, дорослі, пенсіонери. Також вартість квитка може змінюватись залежно від дня та обраного часу доби. Ціни також відрізняються по регіонах, в яких ви купуєте товар або послугу

Бізнес використовує цінову дискримінацію для збільшення доходів

Різні галузі можуть пропонувати ціни на товари та послуги, які залежать від обсягу продукції, що закуповується. Серед факторів, що впливають на цінову дискримінацію, можна виділити: вік, місцезнаходження, заробітна плата клієнтів, бажання придбати товар.

Використання цінової дискримінації здійснюється у різний спосіб. При цьому важливо враховувати, щоб інформація про ціни не виходила за межі необхідної групи, інакше можуть виникнути конфлікти щодо відмінності цін.

Існують стимули, які допомагають збільшити частку ринку чи доходи. Це знижки, оптові ціни тощо. Іноді використовуються знижки, які застосовуються залежно від гендеру, наприклад, розпродаж для жінок на 8 березня.

Широко відомі всім купони використовуються у роздрібній торгівлі для того, щоб розділити покупців залежно від купівельної спроможності. Найчастіше люди, які збирають купони, більш чутливі до вищої ціни, ніж ті, хто цього не робить. Тому, пропонуючи купони, виробник може призначити вищу ціну для нечутливих до ціни клієнтів та надати знижку тим, хто виявився більш чутливим до ціни.

Також слід зазначити, що товари преміум-класу значно перевищують свою собівартість і дорожчі за аналоги, представлені на ринку. Наприклад, ви можете переплачувати лише виходячи із впізнаваності бренду та його репутації.

Галузі, що активно використовують цінову дискримінацію

Найчастіше таким видом ціноутворення займаються великі компанії з великою владою над ринком. Також важливим фактором є можливість виявляти споживчий попит та його коливання між різними сегментами, розуміти причини та передбачати майбутні тенденції. По-третє, слід остерігатися перепродажу і завжди стежити за своїми товарами.

Яскравим прикладом використання цінової дискримінації є фармацевтична промисловість. Виробники ліків встановлюють вищі ціни для багатих країн і, відповідно, нижчі для бідних. Наприклад, у США найвищі ціни на ліки у світі. Європейці платять за ті самі ліки менше, ніж американці. Проте рівень зарплат та податків теж у кожній країні відрізняється.

Авіакомпанії також, як і фармацевтична галузь, на регулярній основі використовують цінову дискримінацію, коли здійснюють продаж квитків. Квитки різняться залежно від типу місця в літаку, часу польоту та пори року, коли здійснюватиметься необхідний рейс. Ціни можуть відрізнятися як всередині авіакомпанії, так і між авіакомпаніями. Якщо ви плануєте подорож - краще подивитися і порівняти різні авіакомпанії та знайти для себе найбільш вдалий варіант.

Хіба для споживачів не було б краще, якби всі сплачували однакову ціну?

Ні це не так. Давайте розберемося чому. Кожен споживчий сегмент має власні характеристики та діапазон цін, які є прийнятними. Якби все було оцінено за «середньою ціною», люди нижчим рівнем ніколи б не змогли собі цього дозволити. А ті, чиї заробітки високі – накопичували б гроші. Це так звана сегментація ринку. Отже, фіксування статичних цін може призвести до неефективності ринку як з боку бізнесу, так й з боку клієнта.

Ринок настільки різний та непостійний, що компанії починають користуватися ціновою дискримінацією, щоб продовжувати отримувати прибуток. Але не слід забувати, що довіра клієнтів коштує дорого і дуже важливо встановити міцні зв'язки зі споживачами. Виходячи з цього, використовуйте той метод ціноутворення, який буде вигідним не тільки для вас, але і для вашого покупця. А для цього вивчайте свою цільову аудиторію та надайте те, що необхідно для кожного окремого сегменту.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*