Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

ЯК НАВЧИТИСЬ КОНТРОЛЮВАТИ СВОЇ ФІНАНСИ?

“Think logically, don’t FOMO in when everyone else is excited — be patient.” - казали вони і мали рацію.

Зараз ринок має набагато більше учасників і набагато більше факторів впливу, ніж це було раніше. Середовище, яке швидко змінюється завдяки технологічним досягненням, таким як електронна торгівля, робить фінансові ринки ще швидшими та більш нестабільними. Щоб тримати руку на пульсі та контролювати свої фінанси, потрібно більше сил та часу виокремити для прийняття раціональних рішень стосовно витрат.

FOMO (страх упустити вигоду) зазвичай поглинає нас і може змусити робити нехарактерні нам вчинки. Поєднання наших емоцій з фінансовими рішеннями може виявитися ризикованою витівкою.

Коли ми бачимо чудову нагоду заробити більше грошей, або коли друг каже, що виграв величезну суму у лотереї. Наш раціональний мозок починає гру "Хованки".

Тому дуже важливо контролювати себе, особливо якщо ваші рішення стосуються великих фінансових вкладень, тут важливо прорахувати всі “за” та “проти”. Тільки так можна захистити себе від необдуманих витрат та підтримувати свою фінансову стабільність.

Гроші є основною причиною стресу для дорослих. Насправді, майже кожен з нас у певний момент відчуває на собі стрес через гроші — до такої міри, що здається краще ховати голову в пісок і взагалі відмовитись від нових покупок.

Коли ми думаємо про розумне витрачання грошей, ми зазвичай зосереджуємося на тому, щоб отримати найкращий товар за найнижчу ціну. Ми порівнюємо магазини та переглядаємо всі можливі акції, знижки та розпродажі. Ми зосереджуємось на пошуці спеціальних та обмежених у часі пропозицій. Проте не варто забувати, що покупки можуть відігравати більшу роль у житті людини, особливо, якщо це стосується нового досвіду або знань. 

Вам не обов’язково бути фінансовим експертом, щоб розуміти як поводитися з грошима. Будь-хто може зробити кроки, щоб досягти більшої фінансової грамотності та свободи! Все починається з ефективного управління грошима.

Щоб навчитися розумно витрачати гроші та розпоряджатися ними, потрібна практика. Спочатку вам, ймовірно, доведеться внести зміни у свій бюджет і витрати, щоб досягти своїх цілей. Залишайтеся гнучкими та спробуйте зробити управління грошима частиною своєї повсякденної рутини — воно того варте!

Такі прості правила поводження з грошима як встановлення фінансових цілей, складання реалістичного бюджету та ведення обліку щоденних витрат - все це допоможе бути більш фінансово відповідальними.

Існує безліч правил, призначених для того, щоб допомогти людям керувати своїми грошима та заощаджувати на надзвичайні ситуації. Кожен може обрати той спосіб контролю коштів, який підходить найбільше. 

Наприклад, існує правило бюджету 50-20-30 (або 50-30-20) — це інтуїтивно зрозумілий і простий план, який допоможе людям досягти своїх фінансових цілей.

50% - це ваші потреби, ті рахунки, які ви обов'язково повинні оплатити, і це речі, необхідні для виживання. До них відносяться орендна плата, продукти харчування, страхування, медичне обслуговування, мінімальний борг і комунальні послуги. Це ваш «маст-хев».

30% - це ваші “хочу”, все те, на що ви витрачаєте гроші, але це не є абсолютно необхідним. Сюди входять вечеря у ресторані та похід в кіно, нова сумочка, квитки на спортивні змагання, відпустка, найновіший електронний гаджет. Будь-що з цього є необов’язковим і можна знайти іншу альтернативу. Ви можете тренуватися вдома замість того, щоб ходити в спортзал, готувати вдома замість того, щоб ходити до ресторану, або дивитися спорт по телевізору замість того, щоб купувати квитки на гру.

Та й, нарешті, спробуйте виділити 20% свого чистого доходу на заощадження та інвестиції. Це може включати в себе додавання грошей на банківський рахунок та інвестування на фондовому ринку. Ви повинні мати під рукою принаймні три місяці екстрених заощаджень на випадок, якщо ви втратите роботу або трапиться щось непередбачене. Після цього зосередьтеся на досягненні інших фінансових цілей у майбутньому.

Для декого з нас управління грошима здається чимось складним і заплутаним. Тому ми схильні уникати цього, поки не станеться щось серйозне, і у нас немає іншого вибору, як зайнятись управлінням фінансами.

Не чекайте, поки ваші гроші вийдуть з-під вашого контролю. Керувати грошима не так вже й складно, тут потрібно бажання, трішки вільного часу та самоорганізація.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*