Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Як зберегти бізнес в умовах економічного спаду?

Утримати бізнес належним чином під час економічного спаду непросто. Більшість підприємців залежать від стану економіки. Під час кризи стає важче отримати фінансування, доходи стрімко падають, а підприємницьке середовище зазнає суттєвого погіршення.

На жаль, немає єдиної схеми, за якою можна було б вберегти бізнес від впливу негативних зовнішніх факторів. Кожна підприємницька діяльність унікальна по-своєму та потребує різних дій для мінімізації ризиків.

Тим не менш, є деякі правила, яким власники бізнесу можуть слідувати, щоб допомогти своєму бізнесу вижити у важких умовах.

1. Не заощаджуйте на якості продукції

У важкі часи дуже важливо контролювати витрати. Власники бізнесу можуть переглядати свій бюджет з метою його зменшення. Однак пам'ятайте, що при внесенні цих змін не слід жертвувати якістю. Адже це може бути те, що приваблює ваших клієнтів.

Пам'ятайте про те, що якість вашого товару чи надання послуг – це ваша репутація, яку складно завоювати та утримати на високому рівні, але дуже легко зіпсувати.

Таким чином, ключовим моментом є зниження витрат, які не ставлять під загрозу якість продукту.

2. Подбайте про свою команду

Багато компаній зазнають труднощів із пошуком кваліфікованих працівників, можливо, з цим зіштовхувалися і ви. Під час економічного спаду компанії можуть вирішити скоротити витрати, звільнивши частину працівників. Але тоді ви втрачаєте свою команду, над якою так довго працювали. Натомість можна знайти компроміс, який підійде обом сторонам. Наприклад, це можуть бути додаткові вихідні тощо.

Якщо ви дбаєте про свою команду, то і ваша команда дбатиме про вас. Співчувайте своїм співробітникам, коли вони зіштовхуються із соціальними та економічними проблемами. Потужний посил повинен полягати в тому, що ви переживете важкий час разом з ними і подбаєте про їх благополуччя, наскільки це можливо. Повага до роботи співробітників та турбота про них мають вирішальне значення у цей час. Наявність такого типу підтримки допоможе утримати високий моральний дух та хорошу продуктивність.

3. Керуйте запасами

Якщо ваш бізнес покладається на постачання, важливо забезпечити своєчасність.

Власникам бізнесу необхідно контролювати запаси і, якщо потрібно, ви можете скоротити їх, але мати все необхідне для своїх клієнтів. І краще мати можливість замовляти у кількох постачальників, а не в одного. Це особливо важливо за умов економічного спаду. Коли ви покладаєтеся на одного постачальника, і він раптово не може постачати вам товари, необхідні для ведення бізнесу, це може зупинити діяльність вашої компанії.

Шукайте інші запасні джерела та будуйте стосунки з кількома постачальниками, щоб уникнути можливих неприємностей.

4. Подбайте про існуючу клієнтську базу

Залучити нового клієнта приблизно вп'ятеро дорожче, ніж утримати існуючого. Зараз настав час нагадати вашим клієнтам, чому вони вибрали саме вас. Нагадайте своїм клієнтам про виняткову цінність, яку ви пропонуєте.

Клієнти вважають за краще купувати товари в тих компаній, з якими вони мають тісний емоційний зв'язок. До того ж, своїми рекомендаціями вони здатні робити рекламу ваших товарів або послуг абсолютно безкоштовно, порекомендувати їх своїм близьким. Не забувайте про те, що ваші клієнти теж можуть зазнавати складнощів зараз, тому варто подумати про надання вигідних пропозицій й для самого клієнта.

5. Використовуйте переваги маркетингу

Маркетинг може бути дорогим заходом. Під час економічного спаду важливо подумати над новими ідеями збільшення продажів і знайти ефективні способи використання вашого бюджету.

Ви повинні зосередитись на конкурентній перевагі. Ваша унікальна торговельна пропозиція повинна допомогти вам виділитися з натовпу. Поряд із цим важливо використовувати некомерційні методи: продовжувати вести свої соціальні мережі та не забувати про вигоду сарафанного радіо.

У багатьох загроза економічної кризи вселяє страх і невпевненість. Але під час спаду компанії можуть як припинити свою діяльність, так і розкрити свій потенціал. Є можливість грамотно використати маркетинг, освоїти новий ринок, що посилить позиції компанії під час та після кризи. Таким чином, ви можете отримати користь із ситуації, що склалася і прийняти цей виклик.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*