Б Л О Г
Наші найкращі матеріали у вашій пошті

Сегментація ринку: основні принципи та переваги

Якщо ви хочете підвищити ефективність свого бізнесу, сегментація ринку – це перше, про що варто замислитись. У цій статті ви дізнаєтеся про 4 найбільш поширені принципи сегментації ринку, а також про перевагу процесу сегментації.

Перейдемо безпосередньо до визначення самого терміну.

Сегментація ринку - один з методів маркетингу, що полягає у розподілі потенційних споживачів на групи на основі відмінностей у їх потребах, характеристиках та поведінці.

Сегментація ринку стає невід'ємною частиною сильної маркетингової стратегії, до того ж вона може мати вирішальне значення для компаній в конкурентних ринкових умовах, таких як електронна комерція. Головною метою сегментації ринку виступає збільшення продажів та прибутку компанії.

Сегментація ринку допомагає вам щоразу надсилати правильні бренд-меседжі, ефективно орієнтуватися на певні групи споживачів. Реалізується ця сегментація завдяки певним принципам. Розглянемо кожен із них детальніше.

1. Сегментація за географічним принципом.

Такий вид сегментації передбачає поділ ринку в залежності від розташування, є базовим та вигідним принципом сегментації. Місцезнаходження клієнта може допомогти вам краще зрозуміти його потреби та дає можливість запустити рекламу з прив'язкою до місця.

Існує кілька видів географічної сегментації. Найпростішим є ідентифікація користувачів на основі їхнього розташування, такого як країна, регіон, місто. Ви також можете ідентифікувати споживачів на основі характеристик району, де вони живуть, таких як клімат, щільність населення і т.д.

2. Психографічна сегментація.

Психографічна сегментація включає більш ментальні та емоційні характеристики. Ці атрибути, можливо, не так легко спостерігати, як демографічні, але вони можуть дати цінну інформацію про мотиви, уподобання та потреби вашої аудиторії. Розуміння цих аспектів допоможе створювати контент, який сподобається вашим клієнтам. Деякі приклади психографічних характеристик включають риси особистості, інтереси, переконання, цінності та спосіб життя.

3. Демографічна сегментація.

Демографічна сегментація є однією з найпоширеніших. До демографічному типу сегментації відносяться такі характеристики: вік, стать, сімейний стан, професія, рівень освіти, дохід, національність та релігія.

Сегментація ринку за демографічною ознакою є найпростішою формою сегментації. Поєднання демографічної сегментації з іншими типами може допомогти вам ще більше звузити ринок. Однією з переваг такого роду сегментації є те, що інформація відносно доступна і не потребує великих витрат.

4. Сегментація за поведінковим принципом.

Ви також можете сегментувати ринок на основі поведінки споживачів. Поділ вашої аудиторії на основі поведінки, яку вони демонструють, дозволяє вам створювати бренд-меседжі, що відповідають цій поведінці. Ви можете звернути увагу на звички покупок ваших клієнтів, дії, вжиті на веб-сайті або спостерігати за їх лояльністю до вашого бренду. На основі цього можна створити сегменти клієнтів.

Ці чотири принципи сегментації вважаються основними на ринку, але є також багато інших стратегій, які ви можете використовувати у своїй діяльності, включаючи численні варіації цих основних принципів.

Переваги сегментації ринку.

Сегментація має безперечно велике значення для зростання прибутку та розвитку бізнесу. Компанії, які правильно сегментують свій ринок, отримують такі переваги:

1. Розробка ефективних маркетингових стратегій. Виявлення потреб клієнтів дає чітке розуміння того, які рішення матимуть найбільший успіх.

2. Залучення цільових клієнтів. Сегментація ринку допомагає створювати цілеспрямовані, прямі повідомлення, які приваблюють вашу аудиторію.

3. Підвищення лояльності бренду. Клієнти завжди прагнуть відчувати, що їх розуміють, добре обслуговують і довіряють їм, вони з більшою ймовірністю залишаться надовго з брендом, з яким відбувається хороша взаємодія.

4. Можливість виділитись серед конкурентів. Вам більше не потрібно прагнути все узагальнювати через страх не охопити деякі категорії клієнтів — ви можете безпосередньо звертатися до певної групи людей, тому що ви знаєте все про них, їхні бажання та потреби. Конкретні бренд-меседжі виділяють вашу компанію.

5. Удосконалення продукту чи розробка нового. Ви можете додавати нові характеристики та функції для свого продукту з урахуванням потреб ваших клієнтів та розробляти різні нові продукти, які задовольнять потреби вашої аудиторії.

Сегментація ринку може здатися легким завданням, і для багатьох компаній це справді так. Але не слід вважати, що хтось застрахований від помилок.

Якщо сегментація здійснюється без попереднього аналізу, то підприємства ризикують отримати погані результати. Сегментації може стати на заваді діяльності компанії, якщо аудиторія компанії не повністю досліджена або давно вже вимагає перегляду.

На щастя, сьогодні компанії мають велику кількість інформації, яка допоможе визначити їх сегменти. Головне - правильно використовувати цю інформацію, щоб залучити якнайбільше клієнтів.

Контакти
Ми в соціальних мережах
Залишилися питання?
Ваше ім'я*
Email*
Телефон*